Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 02:47 - Отглеждане на новородени котенца.
Автор: celtic Категория: Други   
Прочетен: 19351 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 04.06.2012 02:52


Тъй като сега е сезона на малките котенца,рано или късно всеки от нас се сблъсква с грозната картинка на изхвърлено новородено,оставено на милостите на съдбата.Няма да коментирам признак на какво човешко "качество" е този факт,и ще минем направо на същественото.Тук съм написала някои по-общи правила за отглеждане и мнения от личен опит.
Надявам се,да е от полза:)


1.Общо състояние и вид на котето:
Не е трудно да се определи състоянието на котето по вида му.Обикновено котета гладували дълго са крайно апатични,гласът е отпаднал и вял,движения почти липсват,а лигавиците в устата са бледи до почти бели.Ако намерите такова коте посещението при лекар е задължително!

Често котето е опаразитено с бълхи-дори и да не ги виждате/ако котето е студувало дълго,те са се скрили в гънките на кожата /ще разберете за наличието им по малките кафяви топчета изпражнения които оставят в основата на козината.Бълхите са опасни за котето и причиняват анемия,консултирайте се с лекар дали и какъв препарат да използвате.Не къпете котето,защото рускувате шок,простуда и евентуално смърт.

В зависимост от времето без майчина грижа,около очите на котето се натрупва секрет.Почистете леко с памук и физиологичен разтвор -не чешмяна вода,без да дърпате,а ако има залепнала козина която не се маха изрежете внимателно с ножица.Тази процедура ще трябва да я повтаряте често-ако секрета е прозрачно бял и не много обилен-това е нормално.Ако обаче е зеленикав и пенест,има наличие на бактериална инфекция-посетете лекар.
Коте, с течение от носа или устата е болно,и вероятноста да се оправи без медицинска намеса е повече от минимална.!


2.Топлина:
Най-важното за малкото коте,е да му е топло.От това зависи дори и желанието за хранене,като не рядко новородените загиват дори и при успешно захранаване но ниска температура.Оптималната температура която трябва да се поддържа е около 30 градуса.
Ако нямате подходяща ел.възглавничка чудесна работа вършат бутилките с топла вода.В зависимост от броя на котенцата се слагат и бутилките-на коте по бутилка от около 2л.Добре е водата да е гореща,за да изстива по-бавно,като задължително я увивате в кърпа.В първите две седмици е желателно бутилката да се допълва с гореща вода на всеки три часа,а после когато терморегулацията стане по-устойчива на по-големи интервали.

3.Хранене:
Капкомерите и спринцовките не са добро решение.От твърдата пластмаса често се получават рани в устната кухина,болка, и котето не желае да се храни.
Вземете от вет.кабинет специални биберони за новородени,цената им е съвсем поносима.При първи признаци на износване,подменете,особено ако зъбите вече са пробили за да не се разкъса каучука в устата на котето.
Ако имате възможност купете и адаптирано мляко за малки котета-вариантите са доста.Определено ще си спестите проблеми като диарията, особено опасна в тази възраст.Ако ползвате прясно мляко то трябва да е задължително варено или пастьоризирано.Киселото мляко не е за препоръчване,то е с ниска хранителна стойност и ще трябва да му добавяте малко захар за да го пие котето.
Млякото се затопля до телесна температура,пробвайте на ръката си преди да дадете за да не изгорите устата на котето.
През първите седмици хранете на около 3 часа,но то така или иначе ще се буди и ще ви подсеща когато е гладно.

4.Оригване:
Също както при малките бебета,и малкото коте има нужда да се оригне след като се нахрани.Изправяте го във вертикално положение с коремче притиснато към рамото ви и чакате "звукът":)Поради естеството на изкуственото хранене,то поглъща повече въздух докато суче,и ако той не излезе много често котето повръща.

5.Уриниране и дефекация:
Малките котета не могат да извършват физиологичните си нужди сами.Майкта стимулира перисталтиката чрез облизване на зоната около гениталиите,но когато нея я няма и тази задача се пада на вас:)
С памуче напоено с топла вода,с кръгови движения разтривайте корема и ануса на котето,докато усетите резултата.Преди или след хранене е индивидуално-аз съм имала котета които ако не са се нахранили не "пускаха" нищо съществено,други пък още щом ги взема от постелката и ги разтрия свършваха работата като отличници:)
Тази процедура е задължителна и жизненоважна-ако не изхожда редовно,котето се подува,започва да повръща и умира!
Самостоятелното изхождане започва след първия месец,когато може вече да го учите и да ползва котешка тоалетна.

6.Приучаване към котешка тоалетна:
Ами,няма нищо по-лесно от това.При първите си самостоятелни изяви котето избира някакво местенце/обикновено някой ъгъл в стаята/започва да се върти напред-назад и да мяука силно.Няма как да не го чуете:)Взимате го внимателно и го поставяте в тоалетната в която да довърши започнатото.Фаловете са минимални-веднъж използвало я, няма да ви създава проблеми.

7.Захранване с "твърда" храна:
Към средата на втория месец,забелязвате че котето пие млякото по-настървено и огладнява по-рано от обикновено.Време е да се превърне в хищник:)
Ако имате възможност купете пауч за малки котета,сипете малко количество в паничката смесете го с млякото и наблюдавайте за задавяне.Ако видно котето изпитва трудност или се задави,продължете отново с биберона,явно му е рано.И тук нещата са индивидуални-котета от едно котило се справят по различен начин.
Ако ползвате домашна храна,то тя трябва да е безсолна,непикантна,използвайте по възможност пиле,ситно нарязано, като задължително го "накиснете" или с млякото или само с вода.Храната на този етап трябва да е полутечна.
Варива,картофи и супи от зеленчуци надробени с хляб са крайно неподходящи за котката-те нямат никаква хранителна стойност за нея,а картофът е потенциално опасен. 

8.Обезпаразитяване и ваксинации:
Това е времето за първият преглед на котето/ако вече не сте го направили/,посетете лекар.Не предприемайте на своя глава манипулации и не давайте хапчета за вътрешни паразити без точна дозировка спрямо тегло и общо здравословно състояние.






Гласувай:
2




1. balel4 - Харесвам малките котенца.
05.06.2012 23:59
Обичам да ги гушкам!
цитирай
2. lidis - Прекрасен постинг!:)
11.06.2012 16:42
Имала съм много малки котенца. Достави ми удоволствие да прочета неща свързани с грижите за тях:)) Ще ви пусна тези дни забавни снимки на котетата ми:))
Щастлива свдмица!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: celtic
Категория: Други
Прочетен: 31423
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930